Milyonlarca lira kazanıyorlardı şimdi kara kara düşünüyorlar

Donald Trump’ın Otomobil İthalat Vergisi Kararı Otomotiv Sektörünü Sarsıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın 25 Nisan’da yürürlüğe sokmayı planladığı yüzde 25’lik otomobil ithalat vergisi, ABD otomotiv sektöründe büyük bir sarsıntı yarattı. Bu durum özellikle yıllık 100 bin dolar maaş alan mühendislerden, tamircilere ve satış temsilcilerine kadar birçok çalışanı etkileyecek.

Goldman Sachs analizine göre, tarifeler nedeniyle otomobil üreticilerinin maliyetleri yaklaşık 108 milyar dolar artacak. Yalnızca General Motors, Ford ve Stellantis’in ithal ettiği parçalar için ek maliyetin 42 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Tarifelerin Müşterilere Yansıması Zor Olacak

Araç başına ortalama 2 ila 4 bin dolar arasında bir fiyat artışı beklenirken, zayıflayan tüketici talebi nedeniyle bu ek maliyetin tamamen müşterilere yansıtılamayacağı belirtiliyor. Bu durum, maaş kesintileri ve işten çıkarmalar gibi adımların gündeme gelebileceği anlamına geliyor.

Bazı tesisler üretimi artırırken, bazıları ise geçici olarak kapanma kararı alıyor. Yeni tarifelerin, otomobil üretimini nerede ve nasıl yapılacağı konusunda köklü değişikliklere yol açabileceği belirtiliyor.

Trump’ın aldığı kararlar, ABD otomotiv sektöründe uzun vadeli yapısal değişikliklere yol açarken, ek maliyetlerin öncelikle yüksek gelirli çalışanlara yansıyacağı tahmin ediliyor.

Related Posts

Bakan Uraloğlu: 23 yılda demir yollarına 63 milyar dolarlık yatırım yaptık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin demir yollarında büyük bir dönüşüm yaşadığını belirterek, 23 yılda yaklaşık 63 milyar dolar yatırım yapıldığını açıkladı. Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Hattı’nda yüzde 92 ilerleme sağlanırken, seyahat süresi 50 dakikaya düşecek.

IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Kammer, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin nedenlerini paylaştı. Kammer ayrıca dezenflasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi gerektiğini ve bunun da daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini belirtti.

IEA Başkanı’ndan kritik mineral tedarikinde “tekelleşmenin” engellenmesi çağrısı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, temiz enerji teknolojilerinin imalatında kullanılan bakır ve çinko gibi kritik minerallerin tedarikinin bir veya iki ülkenin tekelinde olduğunu söyleyerek, “Temiz enerjide çeşitlilik olmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Belli bir ülke, bu kaynakların çok büyük bir kısmını eli altında tutarsa, bu gerçekten önemli bir risk olabilir.” ifadelerini kullandı.

TCMB “Sektörel Enflasyon Beklentileri”ni yayımladı

Yıllık enflasyon beklentileri nisanda piyasa katılımcıları ve reel sektör için yükselirken, hane halkı için değişim göstermedi.

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı – 25 Nisan 2025

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat, güne yüzde 0,3 yükselişle 10.460,00 puandan başladı.

IEA Başkanı Birol’dan temiz enerji teknolojileri için uyarı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, temiz enerji teknolojilerinin üretiminde kullanılan kritik mineral tedarikine yönelik enerji güvenliği risklerinin oluştuğunu belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir