Tanımlanamayan mikroorganizma milyon yıllık iz bıraktı

Jeologlar, Mikro Tünellerde Yaşayan Gizemli Canlıyı Keşfetti

Almanya’daki Johannes Gutenberg Üniversitesi’nden jeolog Cees Passchier liderliğindeki bir ekip, kaya içindeki mikroskopik delikleri inceleyerek bu gizemli oluşumları ilk kez bilimsel olarak tanımladı. Araştırmacılar, kaya içerisinde bulunan saf kalsiyum karbonat tozlarıyla dolu olan ‘mikro tünellerin’ jeolojik süreçlerle değil, kayaları “kemiren” organizmalar tarafından oluşturulduğunu belirledi.

Passchier, keşfin heyecan verici olmasını “Bu endolitik mikroorganizmanın gerçek kimliğini henüz bilmiyor olmamız” olarak nitelendiriyor.

Bilim insanlarının elde ettiği kanıtlar, bu canlıların yaklaşık bir milyon yıl öncesine ait olabileceğini gösteriyor. O dönemde kayaçlar okyanus tabanında, ışık almayan ve organik materyallerle beslenen koşullarda bulunuyordu. Zamanla tektonik hareketler sonucu yüzeye çıkan kayalar, aşırı ısı ve basınca maruz kaldı ve içerdikleri biyolojik maddeler, organizmalar tarafından tüketilebilir hale gelmek için parçalandı.

Araştırmacılar, bu mikroorganizmaların kayalara su akıntıları aracılığıyla ulaşıp, daha nemli bir iklim döneminde burada yaşamlarını sürdürdüklerini düşünüyor. Mikro tünelleri oluşturan organizmaların, karbonat içinde hapsolmuş kısa zincirli hidrokarbonları ve diğer besin maddelerini çözerek tükettikleri ve asidik salgılarını kullandıkları tahmin ediliyor.

Bu organizmalar tarafından oluşturulan dikey tünellerin benzer yönde ilerlemesi dikkat çekici. Araştırmacılara göre bu durum, besin kaynaklarının tükenmesiyle birlikte organizmaların daha derinlere doğru kazı yapmaya devam etmesinden kaynaklanıyor. Fungusların oluşturduğu tünellerin aksine, bu mikro tüneller birbirine bağlanmıyor ve bilinmeyen bir biyolojik yapının varlığını gösteriyor.

Passchier, bu gizemli yaşam formunun hala var olabileceğine ve küresel karbon döngüsü üzerinde önemli etkilere sahip olabileceğine dikkat çekiyor: “Bu yapının bilim dünyasında keşfedilmesi son derece önemli.”

Organizmaların kayaçlardan salınan karbon miktarının iklim modellerinde göz önünde bulundurulması gerekebileceği belirtiliyor. Araştırmacılar, bu mikro tünellerin Kuzey Afrika ve Arap Yarımadası’ndaki çöl kayaçlarında oldukça yaygın olduğunu belirtiyor.

Related Posts

Çiftlerin boşanıp boşanmayacağını yüzlerine bakıp söylüyor: Tek bir işaret yetiyor, %93,6 oranında tutuyor

Psikologlara göre, bir evliliğin boşanmayla sonuçlanıp sonuçlanmayacağını anlamak için partnerinizin telefonuna değil, yüzüne bakmanız yeterli olabilir.

Hubble Uzay Teleskobu 35’inci yılında dört fotoğraf paylaştı

NASA, Hubble Uzay Teleskobu’nun 35’inci yılına özel olarak Mars’tan uzak galaksilere uzanan dört uzay fotoğrafını kamuoyuyla paylaştı.

Bolu’da Fıtık Ameliyatlarında Yeni Yöntem: Kapalı Cerrahi ile Hızlı İyileşme

Fıtık tedavisinde uygulanan bu yöntem hastaları daha hızlı ayaklandırıyor BOLU – Bolu’nun İzzet Baysal Devlet Hastanesi’nde Avrupa Fıtık Cemiyeti’nin önerdiği yöntemle yapılan kapalı (laparoskopik) ameliyatlar sayesinde, hastalar daha az ağrı …

60. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nda Teknoloji Her Yerde!

Bu yıl 60.’sı düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu, yalnızca pedalların değil, teknolojinin de yarıştığı bir organizasyon olacak.

Apple’a kısıtlama darbesi: Yeni iPhone üretemiyor

Apple, yeni nesil iPhone 17 serisinin üretimiyle ilgili önemli bir tedarik sorunuyla karşı karşıya. Şirket, üretim sürecinde yaşadığı bu kriz nedeniyle, lansman takviminde gecikmeler yaşanabileceği yönünde endişeler bulunuyor.

Meteor yağmuru Türkiye’de sadece o ilçeden görülebildi

Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinden, ‘Lyrid meteor yağmuru’ gözlemlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir